Proč má tolik Američanů nadváhu?

Marion Nestle

„Lidé jsou nuceni potýkat se s potravinovým systémem, který je vybízí k tomu, aby jedli více.“

To je dobrá otázka, ale problém se netýká jen Američanů. Nadváha a obezita se rozšířily po celém světě, v rozvojových i průmyslových zemích. Avšak bez ohledu na to, kde lidé s nadváhou žijí, příčina je stejná: člověk přijímá více kalorií, než vydává. Ve Spojených státech začala míra obezity vzrůstat na začátku 80. let 20. století. Četné důkazy svědčí o tom, že spotřeba kalorií začala v té době stoupat, i když jen málo důkazů svědčí o tom, že by ustala tělesná aktivita.

Co se změnilo? Domnívám se, že hlavním důvodem, proč má mnoho Američanů nadváhu, je přebytek potravin ve Spojených státech.

V sedmdesátých letech americká zěmědělská politika změnila kurz. Zemědělci přestali dostávat peníze za to, že nepěstují potraviny, naopak začali dostávat peníze za to, že vypěstují co nejvíce. Výsledkem byl prudký nárůst kalorií dostupných v dodávaných potravinách: ze 3.200 na osobu a den v roce 1980 na 3.900 v roce 2000. Tento nárůst o 700 kalorií denně na každou osobu přinesl do potravinářství obrovskou konkurenci. Společnosti musely hledat nové způsoby jak své potravinářské výrobky prodávat na trhu, který poskytoval více kalorií, než kolik americké obyvatelstvo potřebovalo.

Firmy vynalézaly nové způsoby jak v hospodářství s nadbytkem potravin prodávat více. Přitom americkou společnost změnily, jelikož vybízely spotřebitele k tomu, aby konzumoval více potravin, častěji, na větším počtu míst a ve větším množství. Potraviny se začaly prodávat na místech, kde se předtím nikdy neprodávaly: v prodejnách kancelářských potřeb, v obchodech s oděvy, v knihkupectvích. Do škol byly instalovány prodejní automaty, které prodávají žákům vysoce kalorické občerstvení. Američané také začali jíst častěji a velikost porcí v restauracích se zvýšila.

Lepší ekonomika = více potravin

S tím, jak v rozvojových zemích roste hospodářství, chtějí jejich obyvatelé jíst dražší potraviny, například maso a zpracované produkty bohaté na kalorie, a chtějí je jíst častěji než v minulosti. Tyto nově prosperující země poskytují potravinářským společnostem nová odbytiště pro jejich výrobky. Takže díky rostoucímu blahobytu a přebytku dostupných potravin začíná v míře obezity a zdravotních problémů s ní spojených dohánět Ameriku i zbytek světa.

Pro prevenci obezity je třeba, aby lidé konzumovali méně kalorií. Avšak snad poprvé v dějinách má rostoucí počet lidí na světě k dispozici více kalorií, než potřebuje. Ve Spojených státech amerických a v ostatních zemích, které mají nadbytek potravin, jsou lidé nuceni vyrovnat se s potravinovým systémem, který je uspořádán tak, aby lidé jedli více, než potřebují. Proto zastánci zdravé potravinové politiky ve Spojených státech soustředěně pracují na prosazení politik, které lidem usnadní rozhodovat se ve prospěch zdravější stravy. Zdravá strava by měla být běžnou věcí!

Marion Nestle je profesorkou výživy, potravinářství a veřejného zdraví na Newyorské univerzitě a je autorkou knihy Food Politics: How the Food Industry Influences Nutrition and Health and What to Eat [Potravinová politika: Jak potravinářský průmysl ovlivňuje výživu a zdraví a co jíst]. Má svůj denní blog na stránkách www.foodpolitics.com a vlastní stránku na Twitteru na adrese marionnestle.

Článek v angličtině ke stažení v PDF (900 kB) Why Are So Many Americans Overweight?